במדינה שבה ממ"ד הוא בסיסי בכל בית, השימוש בבטון, בצורותיו השונות, הוא פופולרי מאוד. כידוע לכם, בטון הוא אחד שלא נכנע בקלות, וכתוצאה מקשיחותו – ניסור בטון הוא עסק למקצוענים בלבד. כאשר חאפרים מנסרים בטון, ומשתמשים בכלים הלא־נכונים, הם עלולים לגרום לנזק בלתי הפיך נרחב.
ניסור בטון בלתי מיומן יגרום בסבירות גבוהה מאוד נזק לשלד המבנה, ליסודות ולמבנים השכנים, וגם עלול, חלילה, לגרום לפציעות חמורות ואף לעלות בחיי אדם. אז איך מנסרים בטון בלי לפגוע בכל מה שמסביב? נפרט על כך במאמר שלפניכם:
למה ניסור בטון דורש עבודה מקצועית?
ניסור בטון בצורה בטיחותית דורש ותק וידע רב בתחום, כלים ייעודיים והבנה של האופן שבו הניסור משפיע על הסביבה. כל ניסור בטון עלול לערער את שיווי המשקל של המבנה, לפגוע ביציבות שלו ואף להביא לקריסתו, חלילה. חלק מתהליך העבודה של מנסר בטון מקצועי כולל סקירה מקצועית על ידי מומחים, שיוודאו שהניסור לא פוגע בשלד הבניין או ביסודות שלו.
ניסור בטון זה לא תהליך רגוע ושליו. במהלך עבודת הניסור נוצרות רעידות רציניות בכל החלקים המחוברים לבטון המנוסר, והן מגיעות עד ליסודות הבניין. אם איש המקצוע מבחין כי הבניין אינו חזק מספיק כדי לשאת את הרעידות, או שהמרחק בינו לבין בניינים סמוכים הוא קטן מדי, המנסר יפנה להתייעץ עם מהנדס בניין מיומן, כדי להבין כיצד בכל זאת ניתן לבצע את העבודה.
מתי מסוכן לנסר בטון?
- בנייה ישנה: הרבה בניינים ישנים נבנו באופן שאינו עומד בתקני הבטיחות הקיימים כיום, ועל כן הם רגישים הרבה יותר לכל זעזוע ורעידה. הרעידות החזקות של ניסור בטון שאינו מקצועי יגרום לסדקים חיצוניים ופנימיים במעטפת הבניין, ועלול לגרום חלילה לקריסה רוחבית של הבניין.
- ליקויי בנייה: בניינים שבהם היסודות או קורות התמיכה נבנו בצורה לקוייה, או מחומרים שאינם חזקים מספיק, חשופים גם הם להחלשת עמידות המבנה כולו. הרעידות של ניסור הבטון עלולות לגרום לנזק ארוך טווח שיפגע ביסודות הבניין ויסכן בצורה חמורה את כל דייריו.
- בנייה לא מקצועית: בנייה לא מקצועית עלולה להביא לכך שאל היסודות מחלחלים מי־גשמים, שפוגעים ביציבות המבנה וגורמים לשִתּוּך (קורוזיה) במוטות הפלדה שביסודות, בהנחה שבבניית היסודות לא נעשה שימוש בפלדת אל־חלד.
- בנייה צמודה: במקרה שבו נבנו כמה בניינים הקרובים אחד לשני באופן חריג, רעידות בבניין אחד עלולות לגרום לרעידות גם בבניין הסמוך, ויש לוודא שגם הוא יציב מספיק לפני שממשיך בתהליך הניסור.
אז איך מנסרים בטון בלי לפגוע ביסודות במצבים מסוכנים?
כדי להמעיט ככלל האפשר את הרעידות ואת הסכנה לפגיעה במבנה עצמו או במבנים הסמוכים לו, ב'מנסרים' אנחנו עושים שימוש בניסור בטון ביהלום וכן בניסור רטוב. בניסור בטון ביהלום משתמשים במקדחות המצופות ברסיסי יהלום, החומר החזק ביותר בטבע. מלבד העובדה כי בניסור יהלום ניתן לבצע חיתוכים ברמת דיוק גבוהה מאוד, ניסור כזה גם גורם למעט רעידות, באופן יחסי, ולכן הוא בטוח לשימוש בידיהם של אנשי מקצוע גם במקרים שבהם ניסור בטון רגיל הוא מסוכן יותר.